OM HANDLINGSKRAFT

VI handlar. Du stannar hemma.

 

Från vänster Christina Dongas, Tommy Sondergaard, Sara Sondergaard , Micke Kinning och Gustav Rosqvist är samtliga engagerade i Handlingskraft.

Handlingskraft-modellen

När hotet om pandemin Covid 19/Coronaviruset kom startade Gustav Rosqvist från Vellinge en Facebookgrupp. Syftet var att samla frivilliga som kunde hjälpa till att handla hem mat och andra förnödenheter till personer i riskgrupperna bosatta i Vellinge Kommun.

Tommy och Sarah Söndergaard blev direkt engagerade och teamet upptäckte snabbt att Facebook och uppsatta lappar där vi erbjöd vår hjälp vid affärerna inte räckte. Det krävdes en mer strukturerad information om hur man kan använda sig av alla resurser som finns i samhället, om man ska nå ut till alla behövande samt på ett enkelt och säkert sätt kunna rekrytera volontärer.

Röda korset genom Micke Kinning och Christina Dongas, (Diakon i Svenska Kyrkan i Höllviken) anslöt sig direkt när de fick höra om initiativet. Utifrån detta bildades Handlingskraft, ett politiskt och religiöst obundet initiativ.

Syftet är att snabbt nå ut till alla som tillhör någon riskgrupp och erbjuda dem vår hjälp så att de inte behöver besöka butiker och därigenom minska smittan och belastningen inom sjukvården.

Volontärerna arbetar helt ideellt och får inte ta emot dricks.  Om någon ändå vill ge ett bidrag hänvisas de till kyrkans hjälpverksamhet.

För att bli volontär finns två alternativ. Antingen att någon som är med i gruppen kan gå i god för dig, vilket sedan valideras. Eller genom att fylla i ett formulär, och då krävs även utdrag ut Polisens belastningsregister.
Ansökningar och formulär finns på gruppens Facebooksida, Handlingskraft! Stoppa spridningen av COVID-19 i Vellinge kommun. Det går även att få genom Vellinge kommun.

Volontärer

Volontärerna har en av dom absolut viktigaste funktionerna i vårt arbete, då det är dessa som varje dag hjälper de behövande med att handla

Samarbete

Samarbetet med Röda korset och Svenska kyrkan är en förutsättning för att lyckas med vår modell.

Riskgrupper

Tillhör du en riskgrupp? Stanna hemma. Kontakta oss så hjälper vi dig med handling av matvaror och andra förnödenheter.

Har du frågor?

Kontakta oss:
info@handlingskraft.nu

Vi samarbetar med Vellinge Kommun. Kontakta deras växel så kopplar de dig vidare till oss.